Backstage bij Storytel: Graviton

Graviton landscape 4K kopie

Deze week verscheen Graviton: een nieuwe Storytel Original serie van Marja West, voorgelezen door Kevin Hassing. Een paar vragen aan de auteur.

‘Marja, je debuteerde in 2015 met Uitgeteld, het jaar daarop gevolgd door Echte barkeepers heten Henk. Voor Storytel schreef je vorig jaar Gelukkig zijn we familie en De bende van Huize Avondrust. Met Graviton lijk je een heel andere weg in te slaan, klopt dat?’

‘Dat klopt. Mijn verhalen zijn vooral humoristisch, met een dramatisch en zwart randje, dat wel, maar toch: de humor overheerst. Een spannend, bovennatuurlijk verhaal schrijven was dus nieuw voor me. Maar omdat Storytel erin geloofde, durfde ik het aan. En eerlijk gezegd: ik heb zo’n plezier gehad in het te schrijven ervan!’

‘In Graviton spelen kwantumfysica en natuurkunde een rol. Een interesse van je?’

‘Ooit las ik Torens van februari van Tonke Dragt, een kinderboek dat naar mijn idee over parallelle werelden ging. Ik vond het geweldig. Ieder artikel dat ik tegenkom waarin wetenschappers zeggen bewijs te hebben voor dergelijke werelden, verslind ik. Ook de zoektocht van CERN ­– het instituut dat onderzoek doet met een deeltjesversneller in een Zwitserse berg ­– naar het godsdeeltje vind ik fascinerend.
Dus toen ik ging nadenken over een supernatural voor Storytel, kwamen deze interesses als eerste boven drijven en zo werd Graviton geboren. Ik vond het een uitdaging dit verhaal zo te schrijven dat de luisteraar/lezer niet wordt vermoeid met technische details. Het draait vooral om de bloedstollende gevolgen voor een dorp als er iets misgaat met de deeltjesversneller…’

West-Marja
Marja West 

 ‘In Graviton draait het erg om de sfeer en de onderhuidse spanning. Hoe zorg je ervoor dat je bij het schrijven in de juiste sfeer raakt?’

‘Ik schreef het eerste seizoen in de zomer van 2017. Zelf woon ik op een chaletpark waar het doorgaans heel rustig is, maar niet in de zomervakantie. Terwijl ik mij op papier in anderhalve meter sneeuw ergens in de Frans/Zwitserse Alpen waande, renden er joelende kinderen lang mijn veranda en vielen de mussen dood van het dak omdat de thermometer de 30 graden aantikte. Na een paar dagen legde ik mijn laptop opzij onder de woorden: “Dit gaat niets worden.” “Wat wil je dan?” vroeg mijn echtgenoot. Even naar de Frans/Zwitserse Alpen rijden leek mij geen optie, dus zei ik: “Laten we naar camping Stadspark Groningen gaan.” Toegeven, de bergen achter Genève zijn nauwelijks vergelijkbaar me het Stadspark van Groningen, maar toch is er een overeenkomst. Op die camping staan namelijk drie Oostenrijkse dennen en die wilde ik zien terwijl ik Graviton tikte, 30 graden of niet.
En het werkte!
Iets anders dat me hielp om in de stemming te komen, was dat ik de hele serie heb geschreven onder de filmmuziek van Twin Peaks.’

‘In Graviton volgen we verschillende personages. Zit er een personage bij waar jij je het meest mee associeert?’

‘Een van de personages uit Graviton is flink gek. Wat wel opvallend was, was dat ik de scenes waarin hij voorkomt, het snelst schreef. Telkens aan het eind van zo’n passage dacht ik: wat zegt dit eigenlijk over mij, dat ik me zo goed kan inleven in iemand die ze werkelijk niet allemaal op een rijtje heeft… Op die vraag heb ik mijzelf nog maar geen antwoord gegeven. :-)’

‘Waar ben je nu mee bezig?’

‘Op dit moment werk ik aan mijn derde boek: De laatste zomer van Wouter Bolhuis. Daarnaast ben ik bezig met nog twee Storytel Original series die dit jaar nog zullen verschijnen, maar daarover later meer!’

 

Backstage bij Storytel: Graviton

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s