Interview met Alexandra Heminsley

header_runninglikeagirl

Onlangs verscheen Running like a girl van Alexandra Heminsley bij Storytel. Het ultieme hardloopboek! Voor vrouwen? Ja, het heet natuurlijk Running like Girl maar schaam je vooral niet om het als man ook te beluisteren.

Over Running like a Girl
Bridget Jones meets Dolf Jansen! Gedesillusioneerd door het krachthonk en het geyoga beu besloot Alexandra Heminsley te gaan hardlopen. Ze koesterde hoge verwachtingen: de kont van een atlete, het middel van een supermodel, de snelheid van een gazelle. De eerste poging verliep niet bepaald goed. Zes jaar later heeft ze op twee continenten vijf marathons gelopen. Haar vader zei het al: je loopt evenzeer met je hoofd als met je benen. En daarom is dit een boek over hardlopen dat niet alleen maar over hardlopen gaat.

Gefeliciteerd met je boek, Alexandra!
Dankjewel! En wat leuk dat het audioboek bij jullie te beluisteren is!

Waarom ben je met hardlopen begonnen?
Ik ben begonnen in 2007 omdat ik de marathon van Londen in 2008 wilde lopen. Ik denk niet dat ik begonnen was met hardlopen als ik niet zo makkelijk een startbewijs had bemachtigd.

Waarom is hardlopen belangrijk voor je?
Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste heeft het de relatie die ik met mijn lichaam heb compleet veranderd. Ik ben nu trots op wat mijn lichaam kan in plaats van beschaamd te zijn om hoe het eruit ziet ten opzichte van modellen en atleten.
Daarnaast ben ik me door het hardlopen bewust geworden dat hard werken en trainen zijn vruchten afwerpt en ik kan nu meer van mezelf verwachten. Tot slot ben ik er, door de marathon te gaan lopen, achtergekomen dat mijn vader en al mijn andere dierbaren in mij geloofden en me onvoorwaardelijk zullen steunen.

Heb je boeken over hardlopen gelezen?
Ja, ter voorbereiding van de marathon van Londen las ik Marathon Man van Dean Karnazes en Sam Murphy’s Marathon: from start to finish. Sindsdien heb ik veel boeken gelezen. Mijn recente favoriet is Two Hours van Ed Caesar.

Heb je hardlooptraining gevolgd of gewerkt met een personal trainer?
Nee, voor mijn eerste marathon heb ik tips gebruikt uit Sam Murphy’s boek en advies van mijn vader opgevolgd.

Waarom heb je een boek geschreven over hardlopen?
Veel mensen zagen mijn tweets over hardlopen regelmatig voorbij komen en vroegen dan om boekentips over hardlopen. Ik kreeg zelfs midden in nacht tweets van vrouwen die om advies vroegen!
Er zijn voornamelijk boeken geschreven over lange afstand lopen (en meer gericht op mannen) of ‘inspirerende’ boeken voor vrouwen over afvallen. Er was niets op de markt waaruit bleek dat hardlopen gewoon heel leuk kan zijn zonder dat je je grenzen overschrijdt en de snelste of dunste moet zijn. Dus ik besloot zo’n boek te schrijven.

Veel van de Storytel-gebruikers luisteren naar audioboeken tijdens het hardlopen. Wat vind je van het idee dat ze tijdens het hardlopen naar jouw boek luisteren?
Ik vind het fantastisch! Vorig jaar vertelde mensen me dat ze tijdens de marathon van Londen het audioboek paraat hadden om naar de aanmoedigende woorden van mijn vader (die woorden die zij opschreef in haar boek, red.) te luisteren op momenten dat het moeilijk zou worden . Waanzinnig dat mijn vader nu ook supportervader is van alle hardlopende meiden!

Heb je zelf geprobeerd naar audioboeken te luisteren tijdens het hardlopen?
Jazeker! Ik luister naar audioboeken en podcasts tijdens duurlopen. Ik vind muziek na ongeveer een uur irritant worden.

Wat zijn je favorieten audioboeken voor tijdens het hardlopen?
Thrillers en misdaadboeken zijn denk ik goede genres voor tijdens het hardlopen. Dat soort boeken houden je adrenaline op pijl. Voorbeelden van mijn favorieten zijn Ian Rankin, Nicci French en ook Jon Ronson. Wat podcasts betreft luister ik graag naar Serial en This American Life.

Wat is je Boeken Top 5?
Ik heb laatst The Clasp van Sloane Crosley gelezen en dat vond ik heel goed. Ook Two Hours van Ed Caesar en Gloria Steinem’s autobiografie My Life on the Road staan op de lijst en dan nog de klassiekers Excellent Women van Barbara Pym’s en Susan Hill’s Woman in Black. Die laatste is erg eng om te beluisteren tijdens het rennen, daar ga je heel hard van lopen!

Running like a girl is nu te beluisteren bij Storytel.

Een aantal hardlopers uit Nederland is ook fan van audioboeken. Bijvoorbeeld Francien Regelink van GirlsLove2Run.nl en Laura Brijde van Runninglau.com.

Ga jij naar het boek van Alexandra Heminsley luisteren?

© Foto Alexandra Heminsley: Dean Belcher

Interview met Alexandra Heminsley

Een gedachte over “Interview met Alexandra Heminsley

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s