Een gesprekje met acteur en voorlezer Ad Knippels

Voor wie het heeft gemist: afgelopen donderdag is de nieuwe thriller van Jeroen van Inkel verschenen: Verwarring. (Heb jij het boek al geluisterd? Luister dan deze hele week naar Rinkeldekinkel op radio Veronica voor de Verwarring-quiz. Behalve op eeuwige roem maak je dan namelijk ook nog eens kans op een jaar lang Storytel. Maar goed: dit ter zijde! 🙂 ) Tijd voor een gesprekje met de stem achter het boek: Ad Knippels.

Ad Knippels
Hallo Ad, je bent net klaar met het voorlezen van Verwarring. Waar kunnen we je verder van kennen?
Ik sta veel op het toneel. Op dit moment speel ik Kapitein von Trapp in The Sound of Music. Dat is een geweldige rol om te doen in een geweldig stuk. Sinds kort spelen mijn eigen kinderen ook mee en dat is een van de meest bijzondere dingen die ik tot nu toe mee heb gemaakt in mijn carrière. De hele maand augustus in Carré met mijn eigen kroost in een van de kindergroepen!
De afgelopen jaren heb ik musical en toneelstukken afgewisseld en heb ik in televisieseries en films gespeeld. Daarnaast spreek ik animatieseries in.

Heb je voor Verwarring al eerder luisterboeken voorgelezen?
Verwarring is het tweede boek dat ik heb voorgelezen. Onlangs heb ik De dood in de ogen van Tess Gerritsen voorgelezen. Ook een thriller.

Hoe vond je het om te doen?
In het begin was het wel even wennen, omdat je helemaal alleen in de studio zit. Maar nu vind ik het geweldig om te doen: je probeert de schrijver recht te doen en een eigen universum voor het verhaal te creëren. Je moet zelf bepalen welke sfeer het beste bij een passage past en hoe kun je je stem daarbij kunt gebruiken. Dat is een interessant proces.

Je staat veel op toneel. Is het daardoor lastig om alleen maar je stem te kunnen gebruiken voor het acteren?
Eigenlijk niet. Uiteindelijk gaat het zowel bij het spelen op toneel als het voorlezen van een boek om het brengen van een verhaal. Op het toneel hou ik er erg van te proberen hoe ik mijn stem het beste kan gebruiken in verschillende scènes. En zelf lees ik enorm graag en veel. Alles komt zo’n beetje bij elkaar.

jeroen en ad
Vind je Verwarring een goed boek?
Zeker! Het is een pageturner: je weet niet waar het heengaat en wilt dat snel te weten komen. Daarnaast vind ik het te gek om over de wereld van radio te lezen, geschreven door iemand die die wereld van binnen en van buiten kent.

Zou je het zelf ook lezen?

Ja. Ik hou van thrillers. Voor mij zou het een ideaal boek voor in mijn vakantiekoffer zijn.

Wat is het beste boek dat je zelf de afgelopen tijd hebt gelezen?
Of het het beste is weet ik niet, maar ik heb ontzettend genoten van het laatste deel uit de Frieda Klein-serie van Nicci French: Denken aan Vrijdag. Op dit moment ben ik net begonnen aan De Harpij van A.N. Ryst. Dat boek intrigeert me meteen.

Als je zelf een boek zou mogen uitkiezen om voor te lezen, maakt niet uit welk, wat zou je dan kiezen?
Ik ben dol op het vroegere werk van John Irving: De regels van het Ciderhuis, Hotel New Hampshire, Het leven volgens Garp... Ik zou het te gek vinden om daar wat van voor te lezen.

Dank je wel voor dit gesprekje en natuurlijk voor je fijne voorleeswerk! 🙂 Waar kunnen we je de komende tijd tegenkomen?
Tot eind augustus ben ik nog te zien als Kaptein von Trapp in The Sound of Music.
 
Een gesprekje met acteur en voorlezer Ad Knippels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s