Jeroen van Inkel over zijn nieuwe roman: ‘Verwarring’

Vrank is terug

Donderdag 2 juli is het tweede boek van Jeroen van Inkel verschenen. Verwarring is – net als het eerste boek Kortsluiting – een literaire thriller rond Vrank van Houten: misdaadjournalist en radio-dj. Het luisterboek is nu te beluisteren bij Storytel.
We spraken met Jeroen zijn nieuwste roman.

Ha Jeroen, je nieuwste thriller – Verwarring – is donderdag verschenen. Gefeliciteerd!
Dank je!

Verwarring is je tweede thriller over Vrank van Houten. Wordt dit een langlopende serie?
Da’s een goeie vraag. Ik bekijk het per verhaal. Bij het schrijven van m’n eerste boek – Kortsluiting – merkte ik dat ik Vrank zo’n leuk personage vond dat ik wel meer boeken over hem wilde schrijven. Dat denk ik nu na boek twee nog steeds. Er zit nog heel veel in het karakter dat ik zou willen uitdiepen.

In hoeverre lijken Jeroen van Inkel en Vrank van Houten op elkaar?
We lijken behoorlijk veel op elkaar, maar je kunt wel zeggen dat daar waar Jeroen van Inkel ophoudt, Vrank van Houten verder gaat. Vrank doet bepaalde dingen die ik zelf absoluut niet zou durven, of niet verstandig zou vinden.

Was dat een bewuste keuze, om het dicht bij jezelf te houden?
Jazeker. Ten eerste om het mezelf niet al te moeilijk te maken. Ik kom als schrijver nog maar net kijken, dus dan helpt het als je over iets schrijft dat dicht bij jezelf ligt. Maar ten tweede ook omdat ik het als lezer altijd al interessant vond om boeken te lezen waarbij je je afvraagt in hoeverre het fictie is, en in hoeverre echt gebeurd.

Vrank van Houten is radio-dj en misdaadjournalist. Heb je zelf ooit misdaadjournalist willen worden?
Nee hoor, helemaal niet. Ik vind het werk dat mannen als Peter R. de Vries en John van den Heuvel doen wel ontzettend knap. Ik heb daar veel respect voor; misdaadjournalistiek is niet zonder gevaar. Maar de reden dat Vrank behalve dj ook misdaadjournalist is, is met name omdat ik die combinatie voor een romanpersonage zo goed vind werken. 

quote jeroen

Welke andere schrijvers vind je goed of inspireren je?
Dat zijn er heel veel. Om er een aantal te noemen: Tommy Wieringa, Saskia Noort, Kluun, Simone van der Vlugt, Esther Verhoef, Herman Brusselmans, Heleen van Royen… Met name Kluun heeft me heel direct geïnspireerd. Bij zijn personage Stijn vraag je je als lezer ook af in hoeverre die overeenkomt met de auteur. Toen ik Komt een vrouw bij de dokter las, dacht ik: zo wil ik ook kunnen schrijven. Maar om even iets heel anders te noemen: ik ben ook ontzettend fan van Philip K. Dick. Zijn boeken inspireren me enorm.

Philip K. Dick? Betekent dat dat je ook wel eens Sci-Fi zou willen schrijven?
Haha! Nou, stiekem denk ik wel eens na over Sci-Fi verhalen ja. Maar misschien is dat meer iets dat ik ooit voor mezelf zou moeten opschrijven. Sci-Fi is wel zo iets anders… dat zou toch een beetje voelen als Guus Meeuwis die ineens in het Engels zingt.

Bij het schrijven van je eerste boek merkte je dat schrijven na radio maken je tweede passie werd. Hoe is dat nu je een boek verder bent? Wordt schrijven ooit je eerste passie?
Nee, dat denk ik niet. Radio maken is echt mijn eerste liefde. Maar de combinatie van de twee vind ik juist zo leuk, omdat het zulke verschillende dingen zijn. Radio is ontzettend snel: je moet altijd onder tijdsdruk presteren en snel kunnen reageren. Het schrijven van een boek gaat juist veel langzamer en doe je grotendeels alleen. Ik heb het altijd al fijn gevonden om me van tijd tot tijd terug te trekken. Daar deed ik nooit wat mee op creatief vlak, maar sinds ik schrijf wel.

Je bent nogal gewend om met je stem te werken. Toch hebt je het luisterboek niet zelf voorgelezen. (Ad Knippels is de voorlezer.) Was dat een bewuste keuze, om iemand anders het boek te laten voorlezen?
Ja. Ik heb er wel over nagedacht om het zelf te doen, maar ik vind het juist interessant dat dit verhaal speelt met de grens tussen feit en fictie. Als ik het zelf zou voorlezen dan zou de balans doorslaan. Een andere voorlezer maakt dat die spanning tussen wat echt is en wat niet blijft bestaan.

Ben je al bezig aan een nieuwe roman?
Ja, in mijn hoofd. Mijn derde boek bevindt zich in de ‘broed-fase’ Binnenkort ga ik op vakantie en dan ga ik maar eens het plot uitwerken. Daar heb ik dan rustig de tijd voor. En ja, ook mijn derde boek zal gaan over Vrank!

Jeroen van Inkel over zijn nieuwe roman: ‘Verwarring’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s