We spraken met Jan Donkers: de stem van Game of Thrones

Nederland, Amsterdam, 15 april 2014 Jan Donkers Foto: Merlijn Doomernik

Het vijfde seizoen van Game of Thrones is met een weer vreselijke, geweldige, bloedstollende, niet te harden, … je in totale verbijstering achterlatende cliffhanger geëindigd. Ben je nog niet bij? Wees niet bang: hier geen spoilers!
Om af te kicken van het laatste seizoen Game of Thrones spraken we met Jan Donkers, de voorlezer van de luisterboeken van Het lied van ijs en vuur, die bijna klaar is met het laatste boek!

Hallo Jan, hoe gaat het ermee?
Goed! ik ben bijna klaar met het vijfde boek. Ik zal niet zeggen waar ik nu precies ben, want het gebeurt me maar al te vaak dat ik dat wil vertellen en dat mensen: “Nee, hou je kop dicht! Niet verklappen!” beginnen te roepen.

Kende je de boeken al voor je gevraagd werd ze voor te lezen?
Nee, nog niet echt. Ik was sowieso niet zo’n fantasy lezer. Maar ik moet zeggen dat ik een ontzettende bewondering heb voor de breedte van George Martins aanpak

Wat vind je eigenlijk van Het lied van ijs en vuur?
Voor mij als niet uitgesproken fantasy fan gaan sommige fantasie-elementen me iets te ver. Maar over het algemeen weet Martin je echt mee te trekken in zijn wereld, ook als het over dingen gaat die eigenlijk helemaal niet kunnen. Dat is knap. Maar het meest interessant vind ik toch juist de menselijke aspecten: het gekonkel, de machtsstrijd, de spelletjes die worden gespeeld…

Heb je een favoriet personage?
Tyrion Lannister, absoluut. Het is een prachtig karakter. Omdat hij mismaakt is moet hij zich op een andere manier laten gelden. Dat doet hij door in het gekonkel iedereen altijd twee stappen voor te zijn. Tyrion heeft twee zwakheden waarvan hij zich terdege bewust is: drank en hoeren. Ik houd m’n hart vast over de vraag of een van deze twee zwakheden hem op den duur de kop zal kosten.

Wist je van te voren waar je aan begon?
Ik heb eigenlijk nogal onbezonnen meteen ja gezegd. Ik had wel zin in zo’n grote klus. Toen ik de stapel boeken eenmaal zag moest ik wel even slikken. Een normaal audioboek probeer je het tijdsbestek van een week wel opgenomen te hebben. De truc was om dat idee voor Het lied van ijs en vuur los te laten. Ik sluit me nu zo’n 3 middagen in de week op in de studio om lekker te lezen. Ondertussen begin ik straks al aan het op een na laatste boek!

Succes met de laatste loodjes dan nog even. Zal je blij zijn als je klaar bent?
Ik denk dat als ik helemaal klaar ben er in de studio wel een flesje witte wijn opengetrokken zal worden. Maar blij? Laat ik het zo zeggen: ik ga met heel veel plezier naar mijn werk.

(Foto: Merlijn Doomernik)

We spraken met Jan Donkers: de stem van Game of Thrones

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s